Egyre ismertebb a Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál

A Hetedhét Hatvan Népmesefesztiválnak köszönhetően 2018 június 8 és 10 között ismét népmesével telt meg a Hatvan szívében levő Grassalkovich Művelődési Ház és a Vadászati Múzeum Díszkertje.

- "A rendezvényt 9 hónapos megfeszített munka előzte meg. Célunk az élő szavas  népmesemondás hagyományának éltetése és a népmesekincs gazdagságának bemutatása minden korosztály számára" - vall a nagyszabású eseményről a főszervező, Pintér Zsolt. Az előkészületekben és a megvalósításban társszervezőik a Meseszó Egyesület valamint a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelye voltak.

 

 "A rendezvény első napján óvodás és kisiskolás csoportokat fogadtunk év végi osztálykirándulásra" - avat be minket a programba az egyik szervező, Kántor Szilvia - "Az előzetes regisztráció olyannyira népszerű volt, hogy már februárban beteltek a helyek. A 37 csoport fogadására az osztálykirándulós nap programját meg kellett hosszabbítanunk." 

 

- "Az idei specialitást a roma kulturális programelemek adták. - részletezi Pintér Zsolt - Szerettük volna reflektorfénybe állítani a roma népmesék különlegességét roma mesemondó meghívásával, cigány történetet színpadra állító produkcióval, és a Fláre Beás autentikus roma zenekar műsorával. A témát színesítette Varga Norbert (Hagyományok Háza) "A mesemondás szerepe és hagyománya a gömöri romungrók körében" című szakmai előadása is.

 A többszáz vendéget fogadó Családi Napok alatt középpontban állt a mesemondás, amit a Meseszó Egyesület tagjai biztosítottak. Idén mesemondó díszvendégként meghívást kapott Hideg Anna, Toldi István és id. Csipkés Vilmos, mindannyian a Népművészet Mesterei. A látogatóknak báb- ás táncszínházi előadáson, vásári komédián, íjászaton volt lehetősége részt venni. Baba-mama sátor és kerekítő foglalkozás várta a kisgyermekeket. A színpadi produkcók színes kavalkádjában ott volt a Dűvő Zenekar, a Turai Zsinnyegők, a Paramisi Társulat, a Galgahévízi Csikótojás Társulat, no meg a Virtus Kamara táncegyüttes. A Néptánc Gálán jászberényi, turai és gyulai tánccsoportok léptek fel, hatalmas sikert aratva.

-"Idén új elemként tematikus kiállítással is készültünk. - részletezi Kántor Szilvia - A Kecskemétfilm "Magyar népmesék" vászonképei mellett megcsodálhattuk a gyuláról érkezett 13 gyöngyörű magyar népviseletet, a Százhalombattai Városi Könyvtár népmesés könyv és kiadvány összeállítását, valamint Baló Mária népmesés témájú gyöngyképeit is."

A rendezvény megvalósítását pályázati forrással támogatták a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága Kulturális Fesztiválok Kollégiuma, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma - Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia programja.

A szervezők 2019-ben is visszavárják meseszerető közönségüket!

A fotókon szereplő előadók: Virtus Kamara Táncegyüttes, Fláre Beás Zenekar, OZ Árgyélus Polgári Társulás

 

 

 

 

 

Kategória: