Erdélyben jártunk! - népmeséket vittünk, élményeket hoztunk

 
A Galgamenti Művészek Egyesülete és a Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesület közös kulturális-néprajzi-mesemondó úton járt Erdélyben. A két szervezet hasonló küldetéssel működik, számos ponton kapcsolódó tevékenysége nyomán a 17 résztvevő szívesen vett részt az eseménydús közös programban, amely során új barátságok jöttek létre, avagy már meglevők mélyültek el.
Bővebben: Erdélyben jártunk! - népmeséket vittünk, élményeket hoztunk

Cigány népmese feldolgozásával érkezett a Paramisi Társulat

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Nemzeti Kulturális Alap országos programsorozatának - NKA25 - részeként, valamint Tura Város Önkormányzatának támogatásával szervezte meg a Galgamenti Művészek Egyesülete szokásos őszi bábszínházát 2018 október 6-án, a varsányi Paramisi Társulat előadásában. A Turára első ízben érkezett, roma táncosokból, színészekből, zenészekből álló társulat telt ház előtt adta elő a Kis Miklóska című zenés-bábos-táncos darabját, amely egy varsányi cigány népmese feldolgozása. 
 
Bővebben: Cigány népmese feldolgozásával érkezett a Paramisi Társulat

Egyre ismertebb a Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál

A Hetedhét Hatvan Népmesefesztiválnak köszönhetően 2018 június 8 és 10 között ismét népmesével telt meg a Hatvan szívében levő Grassalkovich Művelődési Ház és a Vadászati Múzeum Díszkertje.

- "A rendezvényt 9 hónapos megfeszített munka előzte meg. Célunk az élő szavas  népmesemondás hagyományának éltetése és a népmesekincs gazdagságának bemutatása minden korosztály számára" - vall a nagyszabású eseményről a főszervező, Pintér Zsolt. Az előkészületekben és a megvalósításban társszervezőik a Meseszó Egyesület valamint a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelye voltak.

Bővebben: Egyre ismertebb a Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál

Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hétvégéje

Mesterségbemutatókkal, kézműves és gasztronómiai vásárral, népi játékokkkal várta látogatóit a Csűrdöngölő 2018 április 7-én. A "Mesterségünk címere... - Csűrdöngölő Alkotóházi Nap" során gyapjúfonó, szövő, kosárfonó, szűcs és serfőző mesterségekkel ismerkedhettek az érdeklődők.

- "A Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hétvégéjéhez harmadik alkalommal csatlakoztunk. Tavaszi rendezvényeink közül ez bizonyul legnépszerűbbnek, így vendégeink bizton számíthatnak rá, hogy minden évben megrendezzük!" - mondja a rendezvényt szervező Galgamenti Művészek Egyesülete elnöke.

Bővebben: Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hétvégéje

Fafaragó tábor várja az érdeklődőket idén nyáron!

Faragas lanyok

A tavalyi fafaragó foglalkozások népszerűségén felbuzdulva 2018 június 18-22 között 5 napos fafaragó táborral várja látogatóit a Csűrdönglő!  A témák közt találunk mézeskalács ütőfa, botok, egyedi feliratok, rönkszobor faragást, de a jelentkezők félkész tárgyaikkal is érkezhetnek. A szakmai munkát Koltai László és Mezőfi Zsuzsanna szobrászművészek irányítják majd. Amit a tábor résztvevői kapnak:

- Szakmai foglalkozás: népi díszítő motívumok bemutatása/előadás, tárgyak tervezése, faragó technikák kipróbálása, közös alkotó munka, rönkfaragás

- Kísérő programok: mesterségbemutatók, egyéb kézműves foglalkozás (agyagozás, korongozás), zenés, népmesés est, közös főzés, tábortűz

A tábor a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága pályázati támogatásával valósul meg.

Sok szeretettel várunk minden kedves jelentkezőt!

 

 

Három napig népmese a Hetedhét Hatvan Népmesefesztiválon!

Nepi jatekter

2017 június 9-11. napokon a Hatvan szívében levő Grassalkovich Művelődési Házba és annak Díszkertjébe beköltözött a népmese a Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál jóvoltából. A rendezvény megvalósítását a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága támogatta pályázati forrásból.

A szervező Galgamenti Művészek Egyesülete és társszervezői, a Meseszó Egyesület és a Hagyományok Háza nem titkolt célja a hagyományos magyar népmesék népszerűsítése volt minden korosztály számára.

 

 

 

 

Bővebben: Három napig népmese a Hetedhét Hatvan Népmesefesztiválon!

Honismeret és művészet a nyári táborban

Vizsolyi

2017 júniusában különleges szakmai tábor valósult meg egyesületünk székhelyén, a Csűrdöngölő Alkotó és Rendezvényházban. A Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága pályázati támogatásával Honismereti és Művészeti Tábort hirdettünk, amely során az ifjúsági és fiatal felnőtt korosztályból származó, számos településről érkezett résztvevők öt napon át mélyedhettek el a komplex tematika alapján összeállított programban.

 

 

 

Bővebben: Honismeret és művészet a nyári táborban

Kézműves Nap - Népi Kézműves Alkotóházak Országos Hétvégéje

Fazekas bemutató

"Melyik a kakukktojás?
Fakád – íróka - lyukasztóvas – fagamó/vasgamó – bőr"

 

Furfangos kérdéseinket könnyen megválaszolhatták a "Mesterségünk címere... - Kézműves Nap látogatói 2017 április 1-jén a Csűrdöngölőben, ha beszédbe elegyedtek a mesterségbemutatókat tartó kézművesekkel.

A bemutatókat tartották:

Bukovics János - szűcs

Dezső Gergely - patkolókovács

Dobos Kálmánné Ildikó - kosárfonás

Kántor Szilvia - fazekas

Osztrovszki Ilona - szövő

Bővebben: Kézműves Nap - Népi Kézműves Alkotóházak Országos Hétvégéje

Bukovics János a Magyar Kultúra Lovagja

           

    BüszkeséggelLovaggá ütési ceremónia és örömmel tölt el minket, hogy Egyesületünk Mese és Szövegfolklór vezetőjét - egyik legaktívabb tagunkat - Bukovics János apci mesemondót 2017. január 22-én a Magyar Kultúra Lovagja díjjal tüntette ki az Falvak Kultúrájáért Alapítvány, miáltal immár tagjának számít a magyar kultúráért sokat tevő 600 fős lovagi csoportnak.

    Bukovics Jánost a díjra a Közösen Apcért Egyesület és a Galgamenti Művészek Egyesülete terjesztette fel.

    Ezúton gratulálunk, jó egészséget és mesében gazdag további életet kívánunk neki - mindannyiunk örömére.

                                                  A GME Vezetősége

 

Bővebben: Bukovics János a Magyar Kultúra Lovagja

Mesemondóink lendületben!

Egyesületünk mesemondó tagjai, Bukovics János és Pintér Zsolt 2016 elején a mesemondást-mesehallgatást népszerűsítő „hadjáratra” indultak. Rendszeresen felléptek gyermek és felnőtt közönség előtt, csendes könyvtárakban és nagyrendezvények színpadjain egyaránt. Túlzás nélkül állíthatjuk, bejárták az országot keresztül-kasul.

 
Bővebben: Mesemondóink lendületben!